Cheile Turzii
Cheile Turzii – arie protejată; la 6 kilometri de Turda; su o lungime de 1.300 m și o înălțime a pereților de până la 200 m; ocupă o suprafață de 324 ha și s-au format prin erodarea rocii de calcar jurasic de către râul Hășdate; oferă un peisaj de o rară sălbăticie: stânci înalte și abrupte, creste ascuțite, turnuri de piatră, vâlcele pietroase, grohotișuri, arcade etc.
Peste apa văii Hăşdate există 4 punți. În punctul “Piatra Tăiată” (monument istoric situat în apropiere de „Izvorul Romanilor”) se afla în perioada romană principala carieră a orașului și a castrului roman Potaissa.
Aici sunt peste 1.000 de specii de plante, animale, fluturi unele reprezentând elemente rare ca usturoiul sălbatic, acvila de stâncă, șogârțul de baltă, tisa, scorușul, garofița albă, fluturașul de stâncă. Sunt prezente 67 de specii de păsări, pești, batracieni, vulpea, nevăstuica, jderul de piatră, mistreți, iepuri, căprioare, șerpi etc.
Se cunosc în Cheile Turzii aproximativ 50-60 de peșteri, arcade (resturile peșterilor prăbușite) sau firide , in general au dimensiuni mici (8 depășesc 20 m lungime, cea mai mare atingând 123 m).
Peștera „Cetățeaua Mare” („Peștera lui Balica“) se află lângă podul nr.4, pe partea dreapta a văii Hăşdate. Aici s-a adăpostit o perioadă haiducul Nichita Balica din Petreştii de Jos, care a participat la revolta antiaustriacă a Curuţilor.